توضیحات
احتیاطهای لازم
سطح سرمی AFP در برخی موارد بیماری غیر بدخیم کبدی مانند نکروز وسیع کبدی،هپاتیت و سیروز نیز بالا میرود که البته معمولاً این افزایش کمتر ١٥٠ ng/ml است. موارد مثبت کاذب و منفی کاذب نیز گزارش شده است. نتایج غیر طبیعی برنامه های غربالگری سرم مادر هرگز قاطع نمی باشند و باید توسط روش های اختصاصی تر پیگیری گردند. بدین منظور میتوان از سونوگرافی سه بعدی ، آمنیوسنتز ، نمونه برداری از پرزهای کوریونیک (CVS) و کوردوسنتز و غیره استفاده نمود.
شرایط قبل از آزمایش
زمان مطلوب برای گرفتن نمونه سرم مادر جهت غربالگری قبل از تولد، هفته ١٨-١٥ بارداری است . گرفتن نمونه در هفه ٢٢-١٤ نیز بلامانع است اما حساسیت AFP کاهش مییابد. یکی از دلایل مهم برای نتایج غیر عادی تخمین اشتباه سن حاملگی است، بنابراین تأئید سن بارداری با روش سونوگرافی مفید است.
نامهای دیگر
AFP – AFP Tumor Marker
شناسه ملی
801815
تفسیر
بازه سنی : از 1 روز تا 150 سال
see below :
اطلاعات بالینی
AFP در اختلالات کبدی که موجب فعالیت رژنراتیو سلول های کبدی میگردد و نیز در کارسینوم هپاتوسلولار و در تومورهای ژرم سل غیر سمینومی افزایش مییابد. AFP سرم مادر (MSAFP) برای غربال قبل از تولد دو سری از اختلالات جنینی بکار میرود که عبارتند از : افزایش MSAFP با نقایص لوله عصبی دیواره شکمی و سایر اختلالات همراه است. کاهش MSAFP که با اختلالات کروموزمی جنینی مانند تریزومی ٢١( سندرم داون) و تریزومی ١٨(سندرم ادوارد) همراه میباشد. کاربرد آن در موارد زیر میباشد: ١- تومورمارکر: AFP برای ردیابی و پایش درمان کار سینوم هپاتوسلولار که در آن سطح سرمی AFP بطور بارزی افزایش مییابد مورد استفاده قرار گیرد. AFP همراه با hCG برای مرحله بندی و پایش تومورهای ژرم سل غیر سمینومی خصوصاً تومورهای بیضه کاربرد دارد ٢- غربالگری قبل از تولد: برنامه های غربالگری متعددی از اندازه گیری تست سه گانه AFP،hCG و استریول غیر کونژوگه (uE٣) در سرم مادر استفاده مینمایند.
نوع نمونه
"سرم ، پلاسما EDTA ، پلاسما هپارینه ، مایعات بدن"
زمان نگهداری نمونه
پایداری در دمای اتاق بین 18 تا 25 درجه ٧ روز
پایداری در دمای یخچال بین 2 تا 8 درجه 3 ماه
حجم نمونه لازم
2 میلی لیتر (حداقل: 1 میلی لیتر)
روش اندازهگیری
CLIA
زمان مورد نیاز
مدت زمان انجام آزمایش:
جوابدهی اضطراری: 72 ساعته
اطلاعات لازم از بیمار
سن بیمار