توکسو پلاسما گوندی

توکسو پلاسما گوندی

توکسوپلاسما گوندی انگلی است که با چشم غیر مسلح دیده نمی شود و در اکثر انسان های سالم، عفونت یا هیچ علامتی ایجاد نمی کند یا منجر به یک بیماری خفیف شبیه آنفولانزا می شود. با این حال، هنگامی که یک خانم باردار آلوده می شود و آن را به فرزند متولد نشده خود منتقل می کند، یا فردی با سیستم ایمنی ضعیف (اختلال ایمنی) آلوده می شود، انگل می تواند عوارض شدیدی ایجاد کند.

توکسوپلاسموز عفونتی است که توسط انگل توکسوپلاسما گوندی ایجاد می شود. تشخیص را می توان با آزمایش سرولوژیک یا آزمایش مولکولی انجام داد. آزمایش سرولوژیک آنتی بادی هایی را در خون تشخیص می دهد که در پاسخ به عفونت تولید می شوند و بسته به نوع آنتی بادی های موجودIgG) یا(IgM ، می توان عفونت فعلی یا گذشته را تعیین کرد. آزمایش مولکولی مانند PCR ماده ژنتیکی (DNA) انگل را در خون تشخیص می دهد و عفونت حاد را نشان می دهد.

توکسوپلاسما گوندی به طور گسترده توزیع شده است. در سراسر جهان یافت می شود و در برخی کشورها تا ۶۰ درصد جمعیت را آلوده کرده است. در ایالات متحده، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری تخمین می زند که حدود ۱۱ درصد از افراد ۶ سال و بالاتر به توکسوپلاسموز مبتلا بوده اند و بیش از ۴۰ میلیون نفر آن را حمل می کنند.

عفونت را می توان با موارد زیر به دست آورد:

خوردن غذاهای آلوده، به ویژه خوردن گوشت خام یا نیم پز

خوردن میوه ها و سبزیجات شسته نشده که در خاک آلوده رشد می کنند

داشتن تماس با خاک آلوده، نوشیدن آب آلوده، نوشیدن شیر غیر پاستوریزه

رسیدگی به زباله های آلوده گربه، بازی در جعبه های شنی آلوده، انتقال از مادر به کودک

و به ندرت در طول پیوند عضو یا انتقال خون

میزبان اصلی توکسوپلاسما گوندی گربه های وحشی و خانگی هستند. هنگامی که گربه ها با خوردن پرندگان آلوده، جوندگان یا گوشت خام آلوده، آلوده می شوند، توکسوپلاسما گوندی تکثیر می شود و تخم هایی را تشکیل می دهد که در پوشش های محافظ (اووسیست ها) محصور شده اند. در طول یک عفونت فعال، میلیون ها تخم میکروسکوپی ممکن است برای چند هفته در مدفوع گربه آزاد شوند. تخم ها در عرض چند روز عفونی می شوند و می توانند برای چند ماه زنده بمانند. در تمام میزبان های دیگر، از جمله انسان، توکسوپلاسما گوندی تنها بخش محدودی از چرخه زندگی خود را طی می کند و سپس کیست های غیرفعال را در عضلات، مغز و چشم ها تشکیل می دهد. سیستم ایمنی میزبان این کیست ها را خاموش نگه می دارد و از بدن در برابر عفونت بیشتر محافظت می کند. مرحله خفته می تواند در طول زندگی میزبان باقی بماند، مگر اینکه سیستم ایمنی بدن به خطر بیافتد.

عفونت اولیه یا دوباره فعال شده توکسوپلاسما گوندی می تواند علائم و عوارض قابل توجهی را در افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف ایجاد کند، مانند افرادی که HIV/AIDS دارند، تحت شیمی درمانی هستند، اخیراً پیوند عضو داشته اند یا از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده می کنند. و می تواند سیستم عصبی و چشم ها را تحت تاثیر قرار دهد و باعث سردرد، تشنج، گیجی، تب، آنسفالیت، از دست دادن هماهنگی و تاری دید شود.

چرا تست تشخیصی توکسوپلاسما  انجام می شود؟

این آزمایش به منظور تشخیص عفونت توکسوپلاسما گوندی در یک خانم باردار، نوزاد متولد نشده، یا در فردی با سیستم ایمنی ضعیف (اختلال ایمنی) که علائمی شبیه آنفولانزا دارد، انجام می شود. گاهی اوقات برای تعیین وجود عفونت فعال و تمایز آن از عفونت قبلی، استفاده می شود.

چه زمانی باید تست تشخیصی توکسوپلاسما انجام شود؟

هنگامی که یک خانم باردار یا فردی با سیستم ایمنی ضعیف در معرض توکسوپلاسما گوندی قرار گرفته باشد و/یا علائمی شبیه آنفولانزا یا عفونت شدید چشم یا مغز داشته باشد که پزشک به توکسوپلاسموز مشکوک می شود.

چه نمونه ای مورد نیاز است؟

غالبا نمونه خون وریدی گرفته می شود. به ندرت نمونه مایع مغزی نخاعی (CSF) و یا نمونه مایع آمنیوتیک جمع آوری می شود.

برگرفته شده از سایت:  https://www.testing.com/tests/toxoplasmosis-testing/

دسترسی سریع

پذیرش آنلاین آزمایشگاه

بدون اتلاف وقت، سریع و آسان پذیرش شوید

دریافت جواب آزمایش

در صورت آماده بودن جواب آزمایش خود، آنلاین جواب‌ آن را دریافت کنید.

نمونه‌‌گیری در منزل

برای سهولت شما عزیزان، امکان نمونه‌گیری در منزل توسط آزمایشگاه فروردین فراهم شده است.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *